ABC-konseptet

Barn med alvorlige traumatiske hodeskader får ofte ikke det samme tilbudet som voksne gjør, om tidlig rehabilitering, til tross for at resultatene blir bedre. Heldigvis gjelder ikke dette barneavdelingen og barnehabiliteringen ved Ålesund sjukehus. Rehabiliteringen har vært intensiv og god. Både personal ved barneavdelingen og barnehabiliteringen har hospitert på Hvidovre Hospital i Danmark. De har jobbet etter ABC- konseptet i mange år. Daniel fikk også muligheten til å få et opphold der, men etter å ha fått ekspertisen fra Hvidovre hit til Ålesund, og fått bekreftet at det blei gjort en god jobb her på sjukhuset, "slapp" vi Danmarks turen.

Allerede på intensiven, mens Daniel låg i koma, blei det satt igang tiltak for å forebygge feilstillinger, og gitt fysioterapi, i den grad Daniel tålte det. Men de første fire døgnene, da han var nedkjølt til 33 grader og måtte varmes opp igjen til til 37 grader, måtte han ligge heilt i ro.

                                     
Her har Daniel nådd 37 grader, og han kan endelig snues på.


Her får Daniel fysioterapi mens han fremdeles er i koma.

Tilpassing av midlertidige skinner, her har Daniel lagt i koma i 8 døgn.

Har har de startet med nedtrappingen av medisiner, og Daniel begynner å våkne til, men er fortsatt i respirator. 10 dager etter ulykken.

Dagen vi hadde ventet på så lenge. Daniel er her nettopp blitt extubert (koblet av respiratoren), og får fysioterapi. 11 dager etter ulykken.

14 dager etter ulykken.17 dager etter ulykken blir Daniel flyttet over på barneavdelingen. Og fra den dagen har alt vi har gjort sammen med Daniel, vært en del av ABC- konseptet.

A B C konseptet er et konsept som har som mål å bidra til en reorganisering av hjernen.

Konseptet består av ulike teorie:
Affolter- konseptet er en metode der man arbeider med organisering av sanseinput. Behandlingen består av guiding av daglidagse aktiviteter, som vask av kroppen, tannpuss, påkledning osv. Under guidingen fører vi Daniel si hånd og guider/beveger han gjennom prosedyren. Dette skal hjelpe han til å kjenne igjen vante bevegelser og handlinger, og "vekke" hjernen. Aktivitetene skal utføres med og ikke for Daniel.
Pappa guider Daniel til å vaske ansiktet sitt.

I begynnelsen av oppholdet på barneavdelingen blei Daniel guidet uten verbal instruksjon. Men etter å ha rådført seg med sykepleier og fysioterapeut fra Hvidovre hospital, gikk de bort fra dette. Daniel har stor glede av at vi prater og synger med han.

Bobath- konseptet er en metode som blir brukt for å stimulere normal bevegelse, funksjon og kontroll. Behandlingen foregår i forbindelse med aktiviteter som leiring, forflytning og dagligdagse aktiviteter. Det blir lagt stor vekt på tidlig mobilisering opp i sittende og stående stilling. Fysioterpai og ergoterapi er en viktig del av dette konseptet. Leiring vil si at man pakker dyner rundt Daniel i sengen for at han skal føle komfort og velvære, forebygge komplikasjoner, øke oppmerksomheten av egen kropp, gi taktil stimuli, regulere stimuli i omgivelsene og virke spasmedempende. Det er viktig at kroppen hans ligger i riktig possisjon når han blir leiret. Han skal leirei i neutral possisjon, ed det menes det at skuldre, hofter, knær og ankler skal være horisonale, og kroppens midtlinje, skuldrer og hofter skal være vertikal.

Dagen etter Daniel var kommet på barneavdelingen, blei rullestolen hans tilpasset. Daniel var slettes ikke fornøyd med det, og det tok ganske mange måneder før han aksepterte stolen.

Ståstativet blei også tilpasset denne dagen. Det var ikke lenge han var i det, for han protesterte og gråt, og han sovnet av utmattelse da han fikk ligge i sengen igjen. Men å få han opp og stå var det viktigste spasmedempende tiltaket vi hadde.

Leiring sittende i seng.

Coombes- konseptet er en metode med fokus på gjenopptrening av ansikts- og munnfunksjonen. Behandlingen foregår ved å stimulere ansiktet og munnen, stimulere normal svelgefunksjon og å ha spise/drikke trening.

Skjema over ansikts stimuleringen til Daniel.

Ansikts stimulering

Daniel blir guidet til å smake på appelsinen.


Kjenner du smaken, Daniel?

ABC- konseptet er omfattende, og jeg har bare kort prøvd og gjenngi hovedpunkta i dette konseptet, her.