torsdag 8. september 2011

Kommunen mener enkeltvedtaket vi klaget på, er godt nokk

Det er trist at vi må kjempe for at Daniel skal få det han trenger av hjelp i barnehagen. Vår lille, nydelige, flinke Daniel,leker med hoppestrikk uten tilsyn, blir hengende i den overbygde sklien i lang tid, uten at noen av de voksne på barnehagen vi stolte 100% på, oppdager det. Når han ett år etter ulykken, skal få begynne i barnehagen igjen, gir ikke kommunen han den 1:1 hjelpen han trenger. Ålesund kommune mener at han i flere timer om dagen kan være uten assistent i det hele tatt. Og enkeltvedtaket som følger han, om han må være hjemme, er latterlig lite. Nesten en vits, når man vet hvor mye Daniel må ha.


Daniel 4 dager før ulykken. Denne gutten får vi aldri tilbake. Men Daniel fortjener det beste her i livet, selv om han er så hjelpetrengende som han er. Det er ikke så lett å gi han det beste, når kommunen motarbeider oss allerede nå.

På sjukehuset ble vi anbefalt av Ålesund kommune og bruke kommunal assistent i barnehagen,så vi gikk vi for det. Det var hele tiden snakk om 1:1. Vi måtte koble inn PPT, det skulle vedtak til, men de fra kommunen (som var på møte opptil flere ganger på sjukehuset), forventet at Daniel skulle få store ressurser til dette. PPT var hos Daniel i januar.

Vedtaket(skrevet av en rådgiver på rådmannens kontor), som vi endelig fikk i midten av juli, kom som et sjokk. Klagen ble skrevet samme dagen som vi fikk vedtaket(11 juli), og sendt tilbake til rådhuset. Den 25 august får vi en bekreftelse på mottatt klage, hele 6 uker etter jeg sendte den. "Klagen vil bli behandlet snarest".

Så i dag, 2 månender etter jeg sendte klagen på enkeltvedtaket til Daniel til kommunen, fikk vi svar.

"På bakgrunn av de vurderinger de har tatt, samt forutsetningene knyttet til tilskudd til barn med nedsatt funksjonsevne, anser Ålesund kommune den tildelte spesialpedagogiske hjelpa for å være tilstrekkelig til å gi Daniel et forsvarlig tilbud i henhold til opplæringsloven.

Kommunens vedtak opprettholdes og oversendes fylkesmannen i Møre og Romsdal som endelig klageinstans."


Kommunen gir med andre ord, Daniel, som fikk ei katastrofal og global hjerneskade etter farlig leik i Vegsund barnehage, 5 timer med spesialpedagog (som tilsvarer 190 årstimer) og 20 timer med assistent (som tilsvarer 760 årstimer), i uken.
Vedtaket hans gjelder bare i 38 uker, dvs at Daniel ikke får tilbud i alle ukene i barnehageåret, hele 10 uker blir han uten assistent. Jeg etterlyser svar fra Ålesund kommune, om de vil betale oss lønn de ukene vi må være hjemme eller i barnehagen med Daniel, fordi de ikke kan gi han det tilbudet han trenger. Det spm stilte jeg i klagen, men fikk desverre ingen svar.

Siden Daniel skal gå i barnehagen i 48 uker i året, slik som andre barn gjør, må vi fordele de 760 timene på 48 uker, ikke på 38 som kommunen gjør. Det blir 3,16 timer om dagen, 15,8 timer i uken. Disse timene er et enkeltvedtak, de følger Daniel, så er Daniel hjemme, er assistenten hjemme hos Daniel.
I tillegg har barnehagen fått ekstraressurser fordi de har barn med spesielle behov. Daniel har fått 3 timer av disse ekstraressursene om dagen. Disse timene er låst på barnehagen. Dvs at de ikke skal følge Daniel, så om Daniel er hjemme, skal ikke assistenten som har disse timene være hjemme hos oss.

Du regner fort ut hvor mange timer dette blir: Daniel er dekt opp i 6 timer på barnehagen, og 3 av de timene er låst på barnehagen. Hva skjer når Daniel må være hjemme en dag, fordi han er sliten, eller når han må være hjemme i flere uker, fordi han ikke skal utsettes for vannkopp smitte? Hva når assistenten hans skal på møte, og blir borte et par timer. Skal han være med da? Alle ressursene er brukt, og vi har ingen som kan settes inn på Daniel. Hva når assistenten blir sjuk, hvem skal ta jobben da? En av de som er fast ansatt på barnehagen?

Vi valgte kommunal assistent fordi VI skulle slippe og bekymre oss for slike ting, det var det argumentet Ålesund kommune brukte da vi ble anbefalt kommunal assistent. Og nå har vi ikke gjort noe annet enn å bekymre oss siden juli. Bekymre oss fordi kommunen mener at dette er godt nok for Daniel. At vi foreldre skal være trygge på at Daniel får det han trenger i barnehagen, at han er trygg og blir sett, at han får delta på lik linje som de andre barna, i tillegg til at den intensive rehabiliteringen han er i, opprettholdes.

Hvor mange timer er barnet ditt i barnehagen? Jeg og Magnus har begge 100% jobb, som vi håper å komme tilbake til. Jeg har 7,5 timers dager, Magnus 8 timer. I tillegg har Magnus ofte lang reisetid, han jobber ofte utenfor Ålesund. Daniel skal kunne være i barnehagen i 9 timer om dagen.

De har nok kortere arbeidsdager på rådhuset.. eller hva tror dere? Siden de tror jeg og Magnus kan ta oss den friheten til å dra hjem fra jobb etter 5 og en halv time. Daniel kan ikke være i barnehagen alene. Vil ikke Ålesund kommune ha oss tilbake i jobb? Er de redde for å bruke for mye resurser på Daniel?

"Ålesund kommune skal ha full barnehagedekning, legge til rette for at barn sikres et trygt og stimulerende miljø i kommunale og ikke-kommunale barnehager, sørge for en hensiktsmessig geografisk spredning av barnehagene og skal være en aktiv og attraktiv barnehageeier." Hentet fra Ålesund kommune sine sider, se her

Men når det skjer ei alvorlig ulykke i en av disse barnehagene, hva da? Kan de gi det barnet det miljøet og tryggheten det trenger da?

10 kommentarer:

 1. Det er hjerteskjærende å lese historien deres! Hvem er det som sitter å bestemmer dette? Jeg blir rett og slett forbannet! Lykke til!

  SvarSlett
 2. Dette var trist :-( Som vanlig sterkt å se bilde av Daniel før ulykka - så blid og livsglad - det ser han ut til å være nå også altså, men du skjønner hva jeg mener. Og et bilde som er tatt så lita tid før ulykka.
  Vedtaket klarer jeg ikke engang kommentere akkurat nå - da blir det styggord her, og det vil jeg unngå...
  Jeg gråter nå - tårene renner for Daniel, for dere. Dette er så urettferdig.

  Mange go'klemmer fra meg

  SvarSlett
 3. Ååååååååååååååååååååååååååååå.....
  Nå er jeg så forbanna at jeg velger å tie som hun over. Det går ei kule varmt i kroppen min nå, og jeg måtte kommet over disse menneskene som sitter å bestemmer disse klossete løsningene. De burde kanskje begynne se seg om etter ny jobb snart!

  Jeg er mildt sagt sjokkert.

  SvarSlett
 4. Jeg er som de over her helt sjokkert!!
  Jeg bor i en annen kommune, og jobber i barnehage, der har vi hatt en gutt med autisme, og han har hatt assistent på seg 7,5 timer, HVER DAG, i 3 år, nå har gutten begynt på skolen, og assistenten hans har fulgt han videre på skolen, dette har kommunen stått for. Syns det er hjerteskjærende at dere ikke får assistent til gutten deres , som så virkelig,virkelig trenger det, hele barnehagedagen hver eneste dag. Klem fra en som tenker på dere!

  SvarSlett
 5. eg sier bere stå på. ikke gi deg. du ha rett på og få 100%. eg jobber på en skole selv, og vet at du har rett til og kreve d. og at en fast ansatt skal også trenest opp til og kunne ta daniel, når den faste assistenten er syk. for da skal bhgen sette inn en vikar som skal være i bhg. Sånn er de bere. syns det er kjempe trist, og faktisk skammelig at ålesund kommune har greid og fått til den løysninga på deres problem Blir bere feil..

  Håper ting ordner seg til slutt. Men ikke gi opp, stå på deres krav. Lykke til.

  SvarSlett
 6. Ja glemte jo å si det: IKKE GI OPP, STÅ PÅ KRAVA
  Det føles sikkert håpløst, og jeg skjønner at det tar masse tid og krefter, men dette har dere krav på, dette har DANIEL KRAV PÅ (skulle ønske jeg kunne rope dette inn i ørene på de som har fattet det latterlige vedtaket)

  Tenker på dere jeg også,
  Go'klem fra meg

  SvarSlett
 7. Er det mulig!?!?!
  Ålesund kommune skjerp dere !

  Håper dere ikke mister motet, og at fylkesmannen har mer empati og klarer å sette seg inn i saken på en mer anstendig måte. Dette skal ikke være Norge i 2011.
  Lykke til!

  SvarSlett
 8. Heilt idiotisk!!! Kar e hjelpa e når en treng den??? Stå på ikkje gi dokke!!! Men forstår godt en blir svært, svært sliten av denne mølla!!! Tenke ofte på dokke og dokke he mange rundt dokke so ønska Daniel og dokke alt det beste!!!

  SvarSlett
 9. STÅ PÅ Karina!!! Håpe Daniel får den hjelpa han treng og fortjener!!! Vi heia på dokke!!! Masse klemma frå Vibeke (mammaen til Aron)

  SvarSlett
 10. Fy f..så rasende jeg blir når jeg leser det du skriver.
  Hvordan kan Ålesund kommune forsvare disse vedtakene? Og hvorfor skal det være så innmari store forskjeller fra kommune til kommune??

  Jeg håper inderlig at dere får den hjelpen dere og Daniel trenger!!

  Heier på dere :)

  Klem

  SvarSlett