lørdag 15. september 2012

Formueskatt på engangsutbetaling på ulykkesforsikring.

Skatteetaten mener Daniel, eller jeg da, siden han er lignet på meg, skal betale formueskatt på pengene han har fått fra ulykkesforsikringer. Penger som overformynderiet har ansvaret for, som vi ikke får bruke.

De skriver i brevet at de finner at forsikringsutbetalingen ikke oppfyller vilkårene for fritak av formueskatt jf skatteloven § 4-22.

Utdrag av §4-22:

4-22. Skattefrihet for visse engangserstatningsutbetalinger til barn

(1) Skattyter som fyller 21 år eller mindre i inntektsåret, og som har fått engangserstatning for personskade i henhold til skadeserstatningsloven kapittel 3, er fritatt for formuesskatt på erstatningsbeløpet såfremt personskaden har ført til minst 50 prosent nedsatt ervervsevnen.


Men her står dette:

Men utbetalinger fra livsforsikringer, ulykkesforsikringer og lignende kalles ofte engangserstatninger, men de er fastsatt i henhold til en forsikringsavtale og ikke etter skadeserstatningsloven kapittel 3. Slike utbetalinger er ikke fritatt for formuesskatt.


Ulykkesforsikringspengene er de eneste pengene Daniel har fått etter ulykken i Vegsund barnehage oktober 2010. (Ingen tar på seg ansvaret for ulykken!!!) Dette er private forsikringer (foruten om en engangsutbetaling fra ulykkesforsikringen han hadde i bhg, på 500 000). Og pengene faller tydligvis ikke under skadeerstatningsloven.

Kjenner jeg blir kvalm av og tenke på at Daniel skal måtte bruke sine egne penger (om vi får det innvilget av overformynderiet da..) på og betale formueskatt. Rettferdig??

Og jeg synes det er langt i fra OK at det er slik systemet er!! Er det noe jeg kan gjøre med saken, så tips meg gjerne!!

Synes det begynner og blir litt vel mange helger som blir ødelagt pga systemet vi lever i.. spent på hva det neste er.


3 kommentarer:

 1. Blir SÅ provosert på dåkkers vegne!!
  Helt bak mål å måtte betale formueskatt på ulykkesforsikring til barn! Så han/du skal altså betale skatt hvert år på pengene dåkker ikke har tilgang til og ikke kan bruke til hans beste?
  Ja, d e en "fin" måte å kaste penger utav vinduet på! HEIA NORGE!! =(

  Sender en STOR styrkeklem!! <3

  SvarSlett
 2. Hei, vi har vært igjennom akkurat det samme. Vår sønn fikk påvist en muskelsykdom og som følge av d fikk han ei forsikringsutbetaling som overformynderiet styrte over. Siden han var under 18 år ble han ligna på oss foreldre, med det resultat at vi fikk formueskatt. Jeg snakka med skattefuten i Ålesund og stillte spørsmålet om dette kunne være riktig, og fikk til svar at d var d, men hvis han hadde vært utsatt for ei ulykke, og ikke en sykdom, så hadde vi sluppet og betale formueskatt. Jeg spurte da om hvordan man kunne klage på dette, og fikk da til svar at det gikk ikke an, da saken ikke hadde vært oppe i overligningsnemda. Dvs at da sitter det en sekretær uten kompetanse hos skattefuten og bestemmer hva som skal opp i overligningsnemda. Vi orket ikke kampen mot denne inkompetente sekretæren da vi sto midt opp i mye styr med guttungen og en nylig bekreftet diagnose, og dessverre er det nok slik for de fleste som blir rammet.

  SvarSlett
 3. Nå ble jeg kraftig provosert på deres vegne.

  Eier ikke disse saksbehndlerne skam i livet. Det må vel kunne gå an å bruke litt sunn fornuft og skjønn i slike saker.Det er jo en skam at dere som foreldre skal bli" straffet " for å gjør alt dere kan til beste for Daniel.
  Dere har min fulle støtte og respekt. Håper det kan ordne seg på et vis slik at dere slipper formueskatt.
  Håper ellers at dere kan få hjelp til en kraftig protest mot kravet.

  SvarSlett