søndag 9. september 2012

Manglende oppfølging av vedtak, gir ingen konsekvenser for kommunen.

I dagens VG kan dere lese om en 16 år gammel gutt fra Tromsø, som ikke har fått den spesialpedagogiske undervisningen som han har hatt rett på. Og til tross for at eleven fikk støtte fra fylkesmannen, i klagen på manglende oppfølging fra skolen/kommunen, blir det ikke noen konsekvenser for skolen/kommunen når de ikke gir det vedtaket man har rett på.

For noen uker siden måtte vi sende inn en klage til fylkesmannen på manglende oppfølging på Daniel sitt vedtak om spesialpedagogisk undervisning. Daniel fikk nytt vedtak fra fylkesmannen, datert 4 oktober 2011, etter at vi klaget på antall uker han fikk på vedtaket fra kommunen. Daniel gikk da fra og ha et 38 ukers vedtak, til et 48 ukers vedtak. Kommunen har ikke klart og gi Daniel dette vedtaket, til tross for at vedtak fra fylkesmannen er endelig. Daniel mangler derfor rundt 40 timer med spesialpedagogisk undervisning barnehageåret 2011/2012.

Etter litt over ett år hjemme, ett år der vi har vært avhengig av kommunale tjenester av ymse slag, har kommunen sluttet og sjokkere meg. Mangelen på kommunikasjon fra deira si side, har forfulgt oss siden vi ble skrevet ut fra sjukehuset mai 2011. De ser tydligvis ikke behovet for hvor viktig at rehabiliteringen til Daniel faktisk ER intensiv. For Daniel trenger det så sårt. Og kunnskap om mange av de lovene som Daniel faller under, er det vi eller fylkesmannen som har måttet lært de. Eller minnet de på?

40 timer i manko, er mange timer, for en liten gutt som Daniel. Etter og ha vært på intensiv trening med andre foreldrepar, ser jeg hvor store kommunale forskjeller det er. Spesielt gjelder dette hvilket spesialpedagogisk tilbud barnet får. Mens de fleste av de andre barna som var på trening sammen med oss, hadde pedagog på seg største delen av barnehagedagen, har Daniel fått 5 timer i uken med spesialpedagog. De andre timene har han assistent. Og da blir det ekstra vanskelig og godta at han ikke skal få det lille han har rett på.

Etter og ha lest VG i dag, ser jeg jo at kommunen mest sansynlig ikke får noen sanksjoner selv om de ikke gir Daniel vedtaket sitt. Per dags dato er det altså slik at foreldrene blindt må forholde seg til fylkesmannen sitt vedtak, mens kommunene bare kan droppe og forholde seg til det. De sparer penger på og ikke gi Daniel vedtaket sitt, og de får jo ingen konsekevser likevel.

Eneste som taper på det er jo Daniel, og oss foreldrene, som bruker tonnevis av energi på og engasjere oss i at Daniel skal få det tilbudet han sårt trenger.

Vi bretter opp armene og forbereder oss på et nytt år, med "nye" utfordringer. Mens vi foreldre intensiviserer treningen, har vi fått beskjed om at kommunen reduserer på sitt tilbud. Forstå det den som vil.


Daniel sitter selv i kortere perioder, under intensiv trening på PTØ-senteret i Hamar. Tenk det da!! :)Det var utenkelig for oss for tre uker siden!


6 kommentarer:

 1. Det er en skam at dette skjer. Kommunen må konfronteres i full offentlighet når noen blir utsatt for ,ja jeg mener at det må karakteriseres som overgrep.Det er ikke gitt at alle foreldre kan klare det som dere klarer. Der må være et snev av rettferdighet i verden. Er det virkelig ingen i Ålesund kommune som føler et visst ansvar for det som har skjedd med Daniel? Jeg blir så sint over den behandlingen dere blir utsatt for. Kanskje dere skulle prøve å få en tvkanal interessert i saken?
  Skulle ønske det kunne hjelpe med varme tanker og gode klemmer, sender i hvert fall massevis.
  Klemmer fra Elin

  SvarSlett
 2. Hei :)
  Må virkelig si at jeg blir iponert over dere. Skulle nesten ikke tro at de som jobber i komunen ikke har barn selv. Har fulgt med på bloggen din hver dag siden du begynte å tenker på Daniel hver dag. Har selv 3 gutter og vår eldste er like gammel som Daniel. kan tenke meg at dere har mange tunge dager men vit at dere har mange i ryggen både kjente og ukjente :)

  SvarSlett
 3. Hej,
  Jag hittade din blogg via en link från ukeplan. Stark och rörande läsning. Fint att du delar med dig av eran vardag, det är med på att skapa kunskap och förståelse. Skulle bara önska för eran del att kommunen kunde läsa eran blogg och förstå lite mer. Jag känner en familj som fick kämpa i flera år för att få det dom hade krav til. Det är bara så synd att så mycket energi ska behöva gå till det i stället för att kunna använda energien till familjen.
  Stå på er! Ge inte upp! Använd media och det nätverk/kontakter ni har. Tänker på er.
  Stor kram Johanna

  SvarSlett
 4. Ta gjerne kontakt med et Pasient- og brukerombuds kontor! Det finnes et ombudskontor i hvert fylke. Jeg arbeider selv hos Pasient- og brukerombudet. De kan hjelpe dere, slik at dere ikke blir alene om alt arbeidet. Saken kan også klages inn til Sivilombudsmannen.

  Lykke til!

  Tone

  SvarSlett
 5. Det er nok ikke bare Daniel som taper på at han ikke får den hjelpen han har krav på, men hele samfunnet omkring ham som kan får store kostnader med en gutt og senere mann som blir mer pleietrengende enn nødvendig. Staten Norge er dessverre et u-land på investere klokt u helsetjenester. Kanskje hadde han fått bedre oppfølging i et annet land.

  Lykke til!!

  Jan

  SvarSlett
 6. Jeg legger ved et par web adresser til deg.Jeg ble voldsomt provosert av det jeg har lest både i VG,og på bloggen din!Jeg la inn dette på www.Familieverden.no. Kommenterar; ..det er så jævlig at jeg blir kvalm!Snakk om STORT hull i regelverket.Dette går virkelig på rettsikkerheten løs!Jeg mener dere har en god sak.Du burde ta kontakt med disse advokatene;
  http://www.hestenesdramer.no/index.php?page=workflow
  Ellers er jeg stygt redd for at hvis du skal få noen merkbar fremgang i treningen så bør du kontakte www.hjernebarna Norge.no og komme deg til The family hope center i USA!

  SvarSlett