tirsdag 23. oktober 2012

PTØ - trening!

Nå nærmer det seg fort et nytt opphold på PTØ- senteret på Hamar for oss. Allerede i november blir det hard trening på oss igjen. Denne gangen har vi med en ny assistent den ene uken. Hun skal begynne og jobbe i barnehagen i 60% stilling etter jul, og her hjemme to ettermiddager i uken allerede fra november av. Assistenter kommer og går, det har vi fått erfare, og vi var forsåvidt veldig klar over det, men nå håper jeg det holder seg stabilt ei stund fremover! ;) Det er i hvertfall veldig kjekt at hun blir med ei uke, siden treningen er så viktig for Daniel!


Fra oppholdet vi hadde på Hamar i sommer: Jeg og Daniel er på oppdagelsesferd i Hamar sentrum siste helga vi er alene.


Nydelig vær i Hamar den helgen!

Daniel har ei stor hjerneskade, og krever endel ressurser, også under trening. Det er vanskelig og få trent Daniel skikkelig alene. Så både jeg og Magnus blir fremover veldig aktive i treningen hans. Det er viktig og få PTØ treningen inn i rutiner, både på barnehagen og her hjemme. Og opplæring av assistentene så de føler seg trygge på at de gjør det riktig,er noe vi vil fokusere på fremover.

Den nye assistenten (som har jobbet ekstravakter hos oss fra før, og passet Daniel endel før ulykken) har fått to opplæringsvakter her hjemme på PTØ-metoden, og kommer også i morgen.

Daniel trener mye, samtidig som det er viktig for meg og presisere at han rekker mye annet rart også. Og selv om det kanskje for dere høres veldig mye ut, er det blitt en naturlig del av hverdagen til Daniel. Og det er mye trening som for Daniel blir lek.

Vi har jo fulgt ABC-konseptet fra dag en, og har slettes ikke gått bort i fra dette. Han har fortsatt 4 timer med fysioterapi i uken og 1 time med ergoterapi, han blir guidet til morgen og kveldsstell og får ansiktmassasje, spisetrening/smakstimulering, han er oppe og står/går 1,5 time om dagen og blir leiret i hvile.

På mandager står det allerede rein PTØ-trening på timeplanen, det er Daniel sine to assistenter som trener med han en time på slutten av barnehagedagen. De prøver også og få til at Daniel sitter selv i de samlingstundene det passer. Vi er også i gang med og få rutine på treningen hjemme, både i ukedager og helger. Ei økt her hjemme tar rundt 2 timer, da får han passive tøyninger i ca 30 min, og trener aktivt resten av tiden. Han trener på og bevege armer, bein, sette seg opp, rulle, krype, ligge på magen og å sitte på matten. Vi venter på noen PTØ-hjelpemiddel, en liten ribbevegg og en stol som han skal sitte på. Når det kommer blir også det og stå til ribbeveggen og sitte på stolen endel av treningen.


Daniel sitter i skredderstilling, og vi ble med en gang imponert over hvor flink han var. Kjekt og få tips om måter Daniel kanklare seg mest mulig selv på.Da konduktøren fortalte at Daniel skulle trene på og krype, tenkte både jeg og Magnus at det aldri kom til og kunne gjennomføres. Men jammen tolererer han ikke det også kjempe bra, og med hjelp av armskinnene kan han faktisk stå ganske støtt på alle fire alene ei lita periode. Og vi kan se antydninger til at han prøver og bevege armer og bein selv.


Daniel sitter på en PTØ-stol, og trener armbevegelse med ene handen :)


Trener på egenbevegelse i armene ♥


Og egenbevegelser i beina :)


Å rulle, og spesielt det og ligge på magen har vært ei stor utfordring lenge hos Daniel. På oppholdet i Hamar fikk han virkelig trent seg på dette.

Så da fikk dere endelig sett litt av vår hverdag med PTØ-trening, og bilder fra Hamar hvor vi blir boende 9 uker i året. Jeg er sikker på at dette blir bra når vi har rutinene her hjemme på plass :) Vi har virkelig sett en endring etter vi kom hjem fra dette oppholdet, selv om Daniel egentlig var ganske passiv selv under oppholdet. Kanskje mer opptatt av det som skjedde rundt han.. For han er jo en nysgjerrig gutt! Men han har nok fått med seg mer enn vi trodde ;)


Avslutter blogginnlegget med dette herlige bildet av Daniel, vår lille "Emil"! Ha ei fin natt alle sammen:)

Klem Karina og Daniel ♥

1 kommentar: