torsdag 13. februar 2014

Dag 2 på "Nevrosenteret" på "Klinikk for alle"!

Hei alle sammen :)
I dag har Daniel vært gjennom endel behandlinger, i tillegg til en synsundersøkelse, ei evaluering av behandlingene og resultat, og vi har også fått en gjennomgang på hva vi skal trene videre på hjemme!

Veldig kjekt å se gode resultat så fort! Behandlingene han har fått viser gode resultat på synsundersøkelsen, bare etter noen få behandlinger. Både jeg og Magnus er overbevist om at det å trene synet på bla de med hjerneskade kan gi gode resultater, spesielt på sikt. Og vi fikk høre mange eksempel på dette, både av andre som satt på venterommet og av Kim.


Kim evaluerer behandlingen og resultatet av bla synsundersøkelsen.


Et bilde av diagram og filmen av øynene til Daniel under synsundersøkelsen. Her har vi svart på hvitt hva Daniel mestrer greit, og hvilke utfordringer han har.

Å trene synet er ingen vanlig behandlingsmetode for barn eller voksne med hjerneskader her i Norge. I USA derimot, hvor Kim har tatt sin utdannelse i funksjonell nevrologi, er dette helt vanlig. Kim er en av få her i Norge som har denne type utdannelse og som jobber med dette daglig.

"Øynene er sjelens vindu" har man hørt flere ganger. Men har du tenkt over at øynene også kan gi deg mye informasjon om hvordan hjernen din fungerer? Hvordan nervesystemet ditt fungerer? Eller hva som ikke fungerer så godt? Det er dette som er utgangspunktet i hvilken behandling Daniel får. Det å trene opp synet til å bli bedre, vil styrke og balansere nervesystemet. Vi ser feks allerede etter få behandlinger hos Daniel at øynene er mindre spastiske, og at de følger bedre med objektet som han skal fokusere på. Det ble også registrert mange flere bevegelser i øynene enn i går.

Øynene er Daniel sin styrke. Så å trene de opp burde være like selvsagt som all den fysiske treningen man har, skulle man tro. Men det har aldri vært snakk om noen form for trening, og selv om jeg kanskje innimellom har vært innom tanken på at man burde trene synet på en eller annen måte, så har den tanken forsvunnet like fort som den kom, nettopp fordi jeg ikke har hatt kunnskap eller fått noe informasjon om at slik behandling finnes.

Øvelsene vi gjør vil også virke spasmedempende. Allerede i går fortalte jeg at Kim gjorde noen øvelser på Daniel, som gav umiddelbar effekt. Dette er enkelt å måle, fordi vi vet hvordan Daniel reagerer om vi feks klapper hard med hendene. Pga skaden har han ingen filter i den delen av hjernen som registrerer denne lyden, og han reagerer med store spasmer. Hendene hans fyker opp i luften, og det tar lang tid før spasmene gir seg. Faktisk kan bare det at vi snakker om dette gi han samme type reaksjon.Etter noen få øvelser med Kim, reagerte ikke Daniel da han klappet i hendene.

Spasmene kommer tilbake ei lita stund etter behandlingen er over, men målet og håpet er at det skal ta lengre og lengre tid, og at han vil tåle denne type lyder bedre og bedre. Det at han mangler dette filteret ødelegger mye av hverdagen for Daniel, fordi det hele tiden kommer slike høye lyder, som setter Daniel ut av spill.

Behandlingen vil også virke inn på balansen til Daniel. Og vi håper at selv om ikke vi merker noe med det første, så vil Daniel selv merke det. Mange som har hjerneskader forteller at det føles ut som at de skal falle, at det kjennes ut som at alt går rundt, at det kjennes ut som om de er forover lent, selv om de sitter rett opp og ned osv, så at Daniel også opplever det slik er tilstede.


Kim gjør noen øvelser med Daniel.


Kim tester ut hva Daniel kjenner etter å ha hatt noen behandlinger.


Daniel har vært svært fokusert under behandlingene begge dagene. Han vet nøyaktig hva han skal gjøre. Og han er lett å hente inn igjen om han kobler litt ut!

I morgen er siste dagen vår på klinikken i denne omgang. Vi gleder oss til å komme i gang med øvelsene hjemme!

Nå er det snart natta for meg kjenner jeg! Daniel sover litt urolig her, så merker at jeg er litt våken om natten i tillegg til at det er intensive dager. Mange nye inntrykk både for oss foreldre og Daniel!

Sebastian; Vi savner deg masse!! Ser deg i morgen kveld ♥

Klem Karina og Daniel ♥


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar