onsdag 12. februar 2014

Første dag på Nevrosenteret på "Klinikk for Alle" !

Her kommer en liten oppdatering etter første dagen på Nevrosenteret her på Sola! Jeg vet mange av dere er nysgjerrige på opplegget!

Vi startet allerede kl 0900 med en konsultasjon gjort av Silje som er kiropraktor. Vi gikk gjennom sykehistorien; fikk endel spørsmål om ulykken og tiden etterpå, som feks hvilken behandling han fikk i intensivperioden, hvor lenge han lå i koma, hvilke medisiner han står på nå, hva han oppfatter, oppfølgingen han får nå, spasmer, syn, hørsel, kommunikasjon, hvordan er luktesansen.. og det meste annet som er relatert til denne hjerneskaden han har. Det ble også gjort en nevrologisk undersøkelse, med testing av feks reflekser, BT, O2 metning og følelser for å se hvilke skader av nervesystemet som er skadet og hva som fortsatt fungerer. Konsultasjonen tok rundt 1,5 time. Utrolig spennende med den testingen som ble gjort, hvor man sammenligner venstre og høyre side med hverandre. Hvorfor har vi ikke gjort dette før? Daniel har mer "kontroll" på sin høyre side, enn venstre. Venstresiden er mer spastisk, og det tar lengre tid før han klarer å starte en bevegelse feks med foten eller armen. Dette har med hvilke deler av hjernen som har størst skade. Dette har vi vist siden dag 1, men vi har aldri testet ut hvor mye forskjell det er. Når vi får svar på hva som er mest skadet, kan man også behandle mer spesifikt også.


Kjempen etter første konsultasjon med Silje! Han er alltid skeptisk til nye ting, noe som fører til en mer spastisk Daniel, men vi synes dette gikk veldig bra!

Synet har alltid vært et tema etter ulykken. Ser han? Hvor godt ser han? Oppfatter han hva han ser? Hvor kjapt oppfatter han det som skjer?
Vi innså etterhvert at Daniel så ganske bra. Nå ser han små fluer som som kanskje ikke jeg klarer å oppfatte med en gang også. Men synet hans har aldri blitt testet frem til i dag. På "High tech" vis, i et mørkt rom, med spesialbriller som oppfatter og filmer øynene når de jobber for å se på den firkanten på skjermen fremfor Daniel, som flytter seg, i forskjellige retninger og i ulikt tempo.


Daniel klar for sin første synsundersøkelse! På "High Tech" vis!


(Han er jo bare til å spise opp, eller hva? ♥ ♥)

Nå vet vi hvilke retninger Daniel sliter med å følge, hvilket øye som sliter mest, vi så tydelig at Daniel har nystagmus (ufrivillige bevegelser av øyet), og vi har film og et diagram som forteller oss akkurat dette. Vi vet jo at synet til Daniel har blitt bedre og bedre. Og nå har vi noe konkret å jobbe med. Og vi har svar når noen spør. En ting er jo hva vi tror, en annen ting er å ha det svart på hvitt. Hvorfor har vi ikke gjort dette før?


Daniel helt avslappet på pappas fang i pausa før vi skal inn til Kim.

Kim gikk gjennom mye av det som Silje gikk gjennom, men gikk mer i dybden. Han spurte oss hva vi synes er Daniel sine største utfordringer. Og det finnes ikke tvil i at det er de store spasmene han sliter med, så og si konstant. Selvsagt varierende i styrke gjennom dagen, men de ødelegger så mye for han, og er det alle som er rundt han jobber mest med. For spasmene gjør jo at han ikke sitter bra nok når han skal kommunisere, at vi må bruke utallige timer i uken på fysio for å forebygge feilstillinger, smerte og ubehag for Daniel, og slitasje på oss foreldre som må hanskes med en gutt med ekstreme krefter i seg. At han ikke klarer å sitte rett, fordi han blir så ivrig at hele kroppen går i strekk, at han ligger som en ball om natten, og ikke klarer å rette seg opp igjen på lenge om morgenen. Livet hadde vært mye enklere uten de sterke spasmene enkelt og greit.

Andreplassen går til kommunikasjonen. Det at Daniel ikke har et verbalt språk har hele tiden vært et av de største tapa.

Tredjeplassen er balansen. Den er dårlig. Den har vært dårligere, så vi vet det kan jobbes med, for å bedre den. Vi håper at Daniel kan klare å sitte litt alene feks, og at han ikke føler at han er i en karusell hele dagen. Føler du det, Daniel?

Kim stilte mange og viktige spørsmål. Mange som ikke har blitt stilt før. Og som gjør vi må tenke oss om noen ganger. Vi er jo så vant med Daniel sine reaksjoner og hans mønster at vi ikke tenker så mye over det lengre.

Kim gjorde noen øvelser med han, som viste tydelig forbedring med en gang. Jeg og Magnus så bare spørrende på hverandre, og lurte på hva som skjedde..??

Etter et par timer med pause var vi tilbake på "Klinikk for alle" for en ny time med behandling, hos Silje. Behandlingen han får er skreddersydd hans utfordringer. Her kommer litt bilder fra timen:


Daniel er som vanlig litt skeptisk til nye ting, så han skvetter litt hver gang denne skal brukes.


Litt øvelser med beinet!


Trening på data, med bryter på hånden!


God konsentrasjon og fokus!


Trener på å fokusere på et punkt mens han vrir hodet mot venstre og høyre side!

Vi er kjempefornøyde med første dag på klinikken, og er spente på morgendagen! Håper på ei god natt med mye søvn på Daniel. Ikke bare, bare å være på en ny plass, i ei ny seng, med mange rare lyder utenfor vinduet og mange nye inntrykk! Har allerede snudd han en gang nå i kveld pga uro og spasmer, men håper likevel han klarer å finne litt mer roa i natt! Det er jo så godt å sove!! ;)

Sov godt alle sammen!

Klem Karina og Daniel ♥


6 kommentarer:

 1. Så bra at dere har fått denne muligheten.
  Han er bare hel skjønn. Nydelig og tøff gutt.

  SvarSlett
 2. Spennende. Lykke til i morgen gleder meg til å lese mer om dette. :)

  SvarSlett
 3. SÅ bra, det høres ut som de gjør en fantastisk jobb med Daniel :). Lykke til, gleder meg til og lese videre om dette :)

  SvarSlett
 4. Så bra! Daniel gjør en kjempeinnsats. Og det gjør foreldrene hans, også. Lykke til videre! :)

  SvarSlett
 5. Dette høres ut som en bra tilbud. Daniel gjør en kjempeinnsats, og det ser ut som det gir resultater. Lykke til videre! :)

  SvarSlett
 6. Jeg heier på dere!! For en fantastisk gutt:) Gleder med til å følge fremgangen til Daniel fremover

  SvarSlett