søndag 16. oktober 2011

Protac kuledyne

" Kuledyna er utviklet på bagrunn av den amerikanske psykolog og ergoterapeut A. Jean Ayres teorier om sanseintegrasjon. Dyna stimulerer sansene og skaper dermed økt kroppsbevissthet. Den er fylt med lydsvake plastkuler. Kulene stimulerer både berøringssansen og muskel-leddsansen, fordi vekten av de løstliggende kulene, på en behagelig måte, gir punktvise trykk mot kroppen. Når man beveger seg under dyna, får man nye trykk som gir ny respons til hjernen. Dette bidrar til å øke kroppsfornemmelsen og gir en følelse av trygghet. Kuledyna virker således beroligende. " Sitat fra Amajo as si side.

Jeg hadde aldri hørt om "Kuledyna", før noen snakket om den da vi var innlagt på barneavdelingen. De fikk ei på utlån, som de senere kjøpte. Dyna kan brukes til så utrolig mange problemstillinger, alt fra spastisitet, søvnproblem, ADHD, autister, psykoser, angst, spiseforstyrrelser, deresjon, demens, hjerneskader, smertepropblematikk, MS, Hungtington sykdom, psykisk utviklingshemmede.. osv osv. Daniel sin ergoterapeut har faktisk kuledyne selv, da hun ei periode sov litt dårlig om natten. Nå bruker hun den hver natt.

I Daniel sitt tilfelle, så er det den store hjerneskaden og spastisiteten som gjør at han kan dra nytte av kuledyna. Hjerneskaden gir Daniel nedsatt kroppsoppfatning, han har vansker med å merke kroppen sin. Det kan selvsagt føre til at Daniel blir utrygg. De første månedene etter ulykken, var vi veldig bevist på akkurat dette, og jobbet mye med at Daniel skulle få en oppfatning over hvor han var, ved å fysisk gi han trykk ulike plasser på kroppen, spesielt ved forflytning, men også når han var urolig (endel av ABC- konseptet). Daniel var desverre for varm for å dra nytte av den gode efekten av kuledyna i den perioden. Og han er fortsatt for varm til å kunne bruke den når han sover, desverre. Men likevel bruker han dyna daglig, i sofaen. Det var ergoterapeuten til Daniel, som kom med det supre forslaget. Vi savnet å ha Daniel hos oss i sofaen, uten at vi hadde han på fanget, og Daniel gav utrykk for at han ville sitte sammen med oss ♥ Dyna gir Daniel akkurat den støtten han trenger for å sitte sammen med oss i sofaen, og samtidig så gir den han kroppsoppfatning, og virker spasmedempende og beroligende. Daniel er svært spastisk, men i sofaen sammen med oss, demper spasmene seg og han finner roa. Så det gjelder å være litt kreativ.


Daniel har ei juniordyne. Den inneholder 37 mm plastkuler og er ca 3,5 kg. Her sitter Daniel sammen med oss i sofaen og ser film ♥

Når vi har fått bygd på huset, skal vi også søke om Protac SenSit, en kulestol, som gjør at Daniel kan sitte i en annen stol en rullestolen. Stolen fungerer som dyna. Denne testet han ut på barneavdelingen, da Amajo var der for visning av produkt, og han satt kjempe godt i den. Med Daniel si hjerneskade følger det med endel begrensninger. Og jeg tenker av og til, hvor skal jeg gjøre av han? Nå er alternativet rullestolen, matta på gulvet, kuledyna i sofaen eller fanget. Vi savner og ha en stol han kan sitte i selv, og som vi kan flytte på, som IKKE er rullestolen. Selv om Daniel trives i rullestolen, bruker han fort mange timer i den om dagen, og kulestolen er det supre alternativet vi savner.

2 kommentarer:

 1. Der sitter go'gutten ja. Jeg har sett dyna på bilder du har lagt ut tidligere og lurt på hva det var. Synes det er veldig interessant å følge med på bloggen, lærer stadig noe nytt. Følger jo med fordi Daniel og deres historie virkelig har gjort inntrykk på meg - kjenner det langt inn i hjertet og får vondt i brystet bare tanken.
  Derfor er det i alle fall kjekt når du forteller om ulike former for hjelpemidler som gjør at Daniel og dere kan føle dere mer som den famiien dere var (og jo fortsatt er!). Det ser virkelig ut som han sitter godt i sofaen, og forstår godt at det er godt å ha ham i sofaen sammen med dere. Blir bra når stolen kommer også :-) Kjekt å se for seg det 'nye' huset.
  Go'klem

  SvarSlett
 2. De dynene er geniale. Jeg har til min datter. Hun bruker den om natten og det gjør at hun får en roligere natt.
  Ha en fin kveld videre.
  Klem fra Anine

  SvarSlett