søndag 20. november 2011

Daniel skal snakke med øynene!

Klarer du og forestille deg hvordan det hadde vært om du ikke kunne prate eller bevege deg? Eller om barnet ditt ikke klarte det? Lydene som kommer ut, er uforståelig for de rundt, og du kan ikke peke på det du har lyst på, eller skrive hva du mener. Du kan ikke bruke kroppen som du gjør i dag, du kan ikke nikke, riste på hode, dra opp skuldrene osv. Hvor lang tid tror du det hadde tatt før du hadde gitt opp å prøve og få de til å forstå? Alle rundt deg tok valga dine for deg, du blir stilt spørsmål, men har egentlig ikke noe valg. Spørsmålene blir stilt i beste hensikt. Hvor ofte spør du ikke barnet ditt om han vil ha kvelds, uten at det egentlig har noen alternativ. Jeg tar meg selv i å gjøre det ganske ofte... Barn er tipasningsdyktige, tar de initiativ, som de ikke får respons på, vil initiativet etterhvert forsvinne. Barnet blir passivt og avhenging av andre.

I de minutt Daniel låg kvalt i den sklien på barnehagen, forsvant hans evne til og kunne prate og utrykke seg slik at vi forstår han. Hans evne til å kommunisere snevret seg inn til det å gråte, le eller være likegyldig. Vi har måttet gjette oss til hva Daniel prøver å fortelle oss ett helt år. Hadde vi kunnet valgt en egenskap som Daniel kunne få tilbake, er det evnen til å kunne prate. Ikke gå, stå, bevege seg, spise, men prate. Sebastian savner også det og prate med Daniel, det sier han ofte til oss.

Vi blei tidlig oppfordra om og ta signala til Daniel på alvor. Hørte vi barn i gangen på sjukehuset, og Daniel tydlig reagerte på de, tok vi med oss Daniel for å se hva som skjedde. Var han midt i ei treningsøkt, forklarte vi han at vi såg at han ville ut og se, men at han måtte trene ferdig først. Og vi prøver virkelig og tolke de tegna han gir, riktig. Men ofte blir det bare gjetting, og prøving og feiling. Eller de blir oversett.Ikke fordi vi overser med vilje, men fordi vi ikke skjønner at han mener noe med de signala han prøver og gi oss, eller er for opptatt av det vi holder på med.

At Daniel ikke kan kommunisere, er vondt. Vi savner stemmen hans, vi savner og kunne kommunisere med han, le av alt det rare han kunne si, høre at han er glad i oss, eller at han forteller storebror at de er bestevenner. Drømmene vi har om natta er så virkelige, Daniel prater og ler, og når vi våkner om morgenen lurer vi på hva som er hva. Virkeligheten innhenter oss fort.

Daniel må starte med en heilt annen måte og kommunisere på enn hva han er vant med. Han er jo vant med og bare kunne si det han vil, men det klarer han desverre ikke lengre. Vi har på ingen måte gitt opp at han skal kunne komme med ord, men vi trenger og kunne kommunisere med han nå, helst i går, og starter derfor opp med ASK, som står for Alternativ og supplerende kommunikasjon. Siden Daniel har svært liten egenbevegelse, blir øynene, som han har ganske god kontroll over, det naturlige valget. Daniel skal øyepeke. Han skal snakke med øynene sine. Vi skal også jobbe med brytere paralelt, da han har noe egenbevegelse i armene, som vi håper at han kan bruke viljestyrt. Brytere kan du koble til cd spilleren, så han kan sette på den når han vil høre på musikk, koble på ei leike, koble på en bryter som sier noe osv osv.


Bildet fra august, da Daniel skulle klippe seg.

For noen uker siden var vi på kurs om ASK, i regi av Statped Vest og hjelpemiddelsentralen her i Ålesund (Betalt av egen lomme..Velferdsnorge?) Vi ble fasinerte over de ulike måtene å kommunsere på, og hvor fantastisk dyktige disse barna som bruker ASK er. Kurset var generelt, og vi kunne fort elimenere bort ulike måter, fordi Daniel ikke har egenbevegelse.

Å snakke med øynene er ikke den enkleste måten og kommunisere på. Og Daniel har aldri prøvd det før, så vi har mye jobb forran oss. Siden etter sommeren har vi hatt jevnlige møter med ASK- gruppen som består av meg og Magnus, spesped, PPT, ergoterapeuten i kommunen, to fra barnehabiliteringen og ho som er anvarlig for kommunikasjon for de under 18 år, fra NAV.

Vi har drevet med kartlegging med hensyn til muligheten for blikkpeking og valg ja/nei, ingen enkel jobb, og mye jobb. I en allerede presset hverdag. Fredag fikk vi to ASK grunnpakker - mine første ord- fra hjelpemiddelsentralen, en skal brukes her hjemme og en på barnehagen. Daniel skal lærers opp til og kommunisere med hjelp av ulike symboler. Og for at han skal klare det, må han vite hva hvet enkelt symbol betyr. Derfor må vi bruke symbol aktivt i lang tid fremover. Skal han skifte bleie, viser vi han et symbol av en som skifter bleie, leker vi med en bil, viser vi en bil, såpebobler, viser vi han såpebobler osv osv. Det finnes utrolig mange forskjellige symbol, og de vi ikke finner i Grunnpakken, kan vi skrive ut fra et program, eller lage selv.ASK grunnpakken kom på markedet i 2007, og består av en perm med 400 grafiske tegn (PCS-tegn) som er ferdig laget på 6x6 plastkort. Tegnene brukes som støtte til tale eller i stedet for tale i kommunikasjon. Bak kortene er det festet borrelås som gjør det enkelt å flytte på og henge opp kortene der det er behov for dem. Og navnet på symbolet står på.
Noen eksempler på ulike symboler. Grunnpakken er en starthjelp, vi merket fort at det var mange symbol vi bruker daglig, som mangler. De må vi skrive ut selv, der finnes ulike program, som "Boardmaker" og "Programsnekkeren" som vi kan bruke, ellers finner endel på nettet og. Programsnekkeren har vi søkt om, men det komme ikke sammen med Grunnpakkene på fredag. Vi får gi de litt mer tid før vi etterlyset det.

Pakken inneholder også en kommunikasjonsterning, som vi feks kan bruke i leik, en folder som er enkel og ta med seg, og en trekant, som er den vi har brukt mest frem til nå. Der er også ei øyepeiketavle med lommer vi kan putte symboler i.Den har en "luke" i midten så det er enkelt for oss og se hva han ser på.


Kommunikasjonstrekanten


Folder som er lett å ta med seg! Her ser du symbolet for "Er du trett?"


Trekanten. Trener vi på at Daniel skal se på ulike symboler setter vi to symbol på denne måten. "Kan du se på katten, Daniel?"


Øyepeketavle. Her ser du symbola for rød og blå

Det er virkelig spennende å starte med ASK. Det blir bra og suplere det verbale språket med symboler, på den måten kan jo Daniel få kommunisert med oss! Vi vet at Daniel forstår mye av det vi sier til han, og han er kjempe god på å lese kroppsspråk og føle stemninger, men det at han får sagt det han vil til oss mangler jo. Vi har ei spennende tid i vente ;)

Vi jobbet endel med kommunikasjon på den intensive treningen (første uken gikk ikke dette noe bra, men andre uken var Daniel mer mottagelig). Samtidig som vi mater Daniel med symboler, skal vi også tolke det at når Daniel ser på en ting som at han vil ha den tingen, og la han få det umiddelbart. Ser Daniel på TVen skal han se TV, ser Daniel på pannekaka jeg spiser, får han smake (slikke) på den, ser han på bilen på gulvet, får han bilen. Jobber vi systematisk med dette over tid, vil Daniel forstå at han kan bruke blikket når han vil ha noe. I tillegg skal Daniel si "JA" om han mener ja, når vi stiller han spm. Daniel har en lyd/ et smil eller et uttrykk han får pga spasmer, vi vet betyr ja. Er han likgyldig eller "klagelyd" mener han "NEI".

I natt (natt til søndag) sover Daniel hos avlasteren. Vi har hatt venner på besøk. Laget middag og dessert, mennene har hatt juleøl smaking og vi jentene julebrus ;) Og jeg har fått koooosa med baby ♥ Jeg og Magnus blei spurt om å være fadder for nydligste, lille Linus Johan. Vi blei veldig glade ♥ lykke ♥


♥ Fadderbarnet vårt ♥ Bildet er tatt for et par uker siden, og jammen vokser de fort de små ♥

9 kommentarer:

 1. Dette ser spennende ut, Karina! :)
  Jeg så et innslag om denne kommunikasjonsmåten på God morgen Norge her en dag.

  Det blir spennende å følge med fremover, og jeg håper virkelig at dette vil fungere :)

  Stor klem

  SvarSlett
 2. Så spennende! Min datter bruker mye bilder fra ASK på skolen og skal til med noen nye lære måter. Det bildene er super å uttrykke seg på.
  Ha en strålende søndag.):)
  klem fra Anine

  SvarSlett
 3. dette er jo kjempe spennende! og for noen utrolige muligheter som kommer til å åpne seg for daniel og dere alle nå! også til store bror som savner å prate med lillebroren sin.
  men jeg lurte på en ting... hvordan skal dere klare å "se" hvilket symbol daniel ser på? er det en maskin som skal "lese" øyebevegelsene hans, eller er alt manuelt, altså dere må se nøye på blikket hans hvor det går?

  SvarSlett
 4. Det høres kjempespennende ut! Jeg håper vi får høre hvordan dette fungerer for dere framover. Ta vare på hverandre. Og ha en veldig fin søndag. Klem!

  SvarSlett
 5. Det å kunne være med på å bestemme selv er så utrolig viktig, det å kunne ta kontroll over eget liv og ta sine egne valg. Kommunikasjon (verbal og non-verbal) er den måten vi uttrykker ønsker på og når Daniel ikke har verken - eller så er det nok lett å bare gi opp når omverdenen ikke oppfatter de signalene han prøver å gi. Huff, det må være så utrolig frustrerende. Dette vil gi Daniel en god mulighet til å bestemme selv, og dere en mulighet til å forstå hva han egentlig ønsker. Blir sikkert en tøff jobb å få dette på plass, men tenk gevinsten når det sitter:)

  Om dere har vurdert Nørvasund så kan jeg fortelle at de er veldig god på dette med supplerende kommunikasjon. Jeg slår et slag til jeg for den flotte skolen vår:) Alexander har jo språk, men også han bruker pictogrammer. For han er det viktig med oversikt og forutsigbarhet, og handlingskjeder laget av bildekort er med på å gi han dette:)

  Lykke til så masse Karina,
  god klem fra Hanne:)

  SvarSlett
 6. Har fulgt bloggen din en stund, og felt mange tårer! Men ikke kommet med noen kommentar, for jeg har ikke ord. Når jeg ser bildene av Daniel (veldig ofte smilende!) har jeg ikke tenkt over at han ikke har ord/får kommunisert. Utrolig hvor mange utfordringer dere har i hverdagen, beundringsverdig at dere klarer dere så bra som dere gjør!!

  SvarSlett
 7. Tusen takk for alle kommentarer! Dette er virkelig spennende! Og vi håper Daniel etterhvert forstår at han kan kommunisere med oss med symbol og blikk.

  Trollmor: Ja, klarer Daniel dette, vil det virkelig gjøre en forskjell her hjemme, og ikke minst for Daniel. Der finnes datamaskin program som fanger opp hvilket symbol han ser på, men nå stater vi med at vi manuelt må se hvor han ser. Daniel er flink til å fokusere, så vi håper at det skal gå bra. Problemet kan bli at han er endel høyrevridd, og vi ser at når han får valg, velger han som regel tingen på hans øyreside. Han kan ha problem med å snu hodet og blikket når han er spastisk. Og det blir han jo ofte, spesielt når han er ivrig. Sånn som det er nå må Daniel lære seg symbola først og fremst, samtidig som vi fortsetter og jobbe med valg og brytere parallelt.

  SvarSlett
 8. Det er bare så spennende å lese om dette - tenk for en forandring det vil være å ha en Daniel som kan gi beskjed om hva han vil. Og for en mestringsfølelse det vil bli for Daniel. Mye arbeid for å få det til kan jeg tenke meg, men så er jo hverken dere eller Daniel kjent for å gi opp så dette klarer dere :-)

  Jeg kan ikke forstille meg hvordan det må være å måtte prøve å tolke signalene til en liten gutt som ikke kan snakke eller bevege seg. Yngstemann her er funksjonsfrisk og rett over året. Han kan jo heller ikke si så mye, men bare det at han kan dra meg med rundt og peke på ting gjør det jo så mye enklere.
  Jeg har tidligere vært inne på youtube og sett videoene av hun som snakker med øynene, og ser for meg at Daniel blir like flink. Aller helst vil jeg at han bare skal begynne og bable og prate slik han gjorde før ulykka… sterkt å lese om hvordan det er å drømme om Daniel som snakker bare for å våkne opp og finne ut at det var en drøm. Vondt.

  Dette er begynnelsen på noe nytt i alle fall, og kanskje bringer det med seg at han får frem noen ord også. Krysser fingrene.

  Go'klem

  SvarSlett
 9. Hei
  Jeg studerer til å bli ergoterapeut og fikk teste en Tobii øyestyrt pc når jeg var i praksis. For ett fantastisk hjelpmiddel, det gir så mange muligheter for personer med kommunikasjonsvansker. Det er så utrolig mye en kan bruke en sånn pc til. Har også vært på Abilia å fått en liten innføring i deres hjelpemidler. Det finnes så mye der ute som jeg aldri har tenkt på. Jeg håper at det hjelper Daniel til å kunne kommunisere med dere. Jeg har fulgt med på bloggen nesten fra starten, å jeg syns du skriver så bra og dere er virkelig fantastiske. Jeg beundrer stå på viljen deres. Daniel er heldig som har så fantastiske mennesker rundt seg:) Stor klem til dere alle:)

  SvarSlett