torsdag 29. august 2013

Barnehagesaken er henlagt igjen!

Det nærmer seg fort tre år etter ulykken, og vi har enda ikke kommet noe lengre om hvem som hadde ansvaret for Daniel da ulykken skjedde. At han var i barnehagen, vil ikke si at de hadde ansvaret for han når han var der. Daniel var derfor i barnehagen på eget ansvar den 4 oktober 2010.

Dette er ei sak vi har hatt hengende over oss lenge nå, og vi har virkelig fått testet tålmodigheten vår: Kort fortalt, i okt 2010 fikk Daniel utnevnt en bistandsadvokat for å ivareta hans interesser, i tillegg ble saken anmeldt av oss. Mai 2011 blir saken henlagt (dro ut på tid pga sykmeldinger innad i politiet). Vi hadde da en rekke spm som vi ikke hadde fått svar på, og vi klaget på henleggelsen i slutten av mai 2011. Vi skiftet også i den forbindelse advokat, da ho vi hadde anbefalte oss det. Vi fikk medhold i klagen fra statsadvokaten i september, og politiet fikk i oppgave å finne ut hvor lenge Daniel lå i sklien. Vi fikk den sakyndige rapporten for noen uker siden, etter gjentatte purringer gjennom 2 år(!!) I går snakket Magnus igjen med advokat om å purre på statsadvokaten, og i dag fikk advokaten tlf fra politiet om at saken igjen var henlagt.

Vi har ventet lenge på at vi skulle få en sakkyndig vurdering fra en som jobber på Rikshospitalet (siden okt-nov 2011). Vi ble anbefalt å vente på at han fikk tid, fordi han var den beste på dette. Da vi svaret, var vi ikke videre imponert. Han skulle vurdere hvor lenge Daniel hadde lagt i sklien, ut i fra MR bildene. MR- bildene ble ikke nevnt i rapporten, og vi fikk et sammendrag (med mangler og feil), på det vi allerede viste. Han manglet for eksempel journal fra AMK om selve ulykken, og hvilke tiltak som ble satt i gang og når ( feks HLR). Derfor tok han utgangspunkt i at Daniel ikke fikk noen livreddende hjelp før ambulansepersonalet var på plassen. Hadde han etterspurt journal, hadde han lest at Daniel fik god hjerte-lungeredning fra han ble funnet og frem til ambulansepersonalet kom på plass og fikk intubert han. Ambulansepersonalet brukte naturlig nok flere minutter på å komme seg til Vegsund barnehage. Og antall minutt han lå i sklien blir desto flere, da han fikk god HLR fra han ble funnet og frem til lege var til stede. I tillegg var tidslinjen over når Daniel sist ble observert, feil.

For sarte sjeler er det som kommer nå, noe man kanskje skal vurdere å hoppe over: Dette er tatt fra den sakkyndige vurderingen som ble gjort:

"Symptomer på kvelning inndeles vanligvis i fire stadier (Thomsen: Rognum): I det første stadiet, som kan vare noen få minutter, stiger puls og blodtrykk mens bevistheten senkes. Oksygenmangel gi blåfarget hud i ansiktet, og det kan opptre punktformede blødningeri hud og slimhinner. I det andre og tredje stadiet inntrer bevisstløshet, og det kan tilkomme kramper og ufrivillig avføring av urin og avføring. Pulsen blir langsommere. Pustebevegelsene blir svakere og kan opphøre. I det fjernde stadiet stopper pusten, men hjertet kan fortsette å slå noen få minutter. Tiden det vil ta varierer mye avhengig av omstendighetene, men vanligvis vil bevistløshet inntre etter 2-3 min og død etter 4-5 min.

Hvis halspulsåren holdes permanent lukket i mer enn 3-5 min ved normal kroppstemperatur, fører dette som regel til irreversible hjerneskader og død, men dette er også omdiskutert. Hengte har også vært reddet etter så lang tid som 10-15 min.(Rognum, s 204)

Ut i fra foreliggende dokumentasjon og medisinsk faglig litteratur anslår vi at fornærmende har vært utsatt for kvelning i noen få minutter. Dette er usikkert og kan ikke stadfestes mer presis. Tidsintervallet for fornærmede ble funnet inne i sklien til det ble etablert effektiv hjerte-lungeredning vil også ha vært avgjørende for utfallet. "

Det gikk 7-10 minutt fra Daniel ble funnet og ambulansepersonalet tok over. Vi ble informert om at barnehagepersonalet hadde gitt riktig og god hjerte - lungeredning fra han ble funnet. Da ambulansepersonalet kom, var Daniel bevistløs, hatt avgang av avføring, blålig hudmisfarging i ansikt og lepper, ingen pusteaktivitet, punktformede hudblødninger i ansiktet og hadde elektrisk hjerteaktivitet uten følbar puls.

At Daniel bare har lagt i sklien i bare noen få minutter , har jeg derfor vanskelig for å tro. I tillegg vet vi at Daniel sist ble observert 15 minutter før han ble funnet. Ingen hadde observert at barna leket "hund" med hoppestrikket i forkant av ulykken, ei heller at det ble tatt med opp i lekeapparatet og knyttet fast i det. Ingen har gått runder rundt lekeapparatet, strikken var festet et godt stykke fra selve sklien, og var godt synlig. I tillegg er lekeområdet lite, og man bør ha god oversikt om de voksne sprer seg. Vi vet gjennom avhør at hoppestrikket hadde gjentatte ganger tidligere blitt lurt med ut fra "trygg plass" av barna, og de har også leket med hoppestrikk uten tilsyn, til tross for at de hadde gode rutiner på bruken av hoppestrikk (Hvor det skulle foregå og tilsyn). Og rutinene på hvor man legger hoppestrikket varierer fra hvem av personalet som blir avhørt. Strikket ble levert ut fredag den 1 oktober, og ble "dratt inn" pga farlig lek ved den andre overbygde sklien (som da småbarna også hadde tilgang til). Til tross for dette ble strikket igjen levert ut igjen mandag, og ikke ryddet inn da barnehagen stengte den dagen. Man konkluderer jo selvsagt da med at strikket også da har blitt leket med uten tilsyn, vist ikke hadde strikket blitt tatt med inn av de voksne som var på jobb. Barna forteller at strikket ble funnet på ei blåbertue på området mandagen ulykken skjedde.

Saken er henlagt da barnehagen ikke har ansvaret for ulykken.

Jeg skriver ikke dette blogginnlegget for å sverte de ansatte på barnehagen, men jeg brenner virkelig for at barn skal ha flere rettigheter enn de har, og at noen faktisk må ta ansvaret når så store feil skjer. Også barnehager. Rutinebrudd over lang tid, som burde blitt gjort noe med, FØR Daniel blir funnet livløs i den sklien. Har man rutiner som ikke fungerer, og som faktisk setter liv i fare, så endrer man å de rutinene før det er for seint...


I koma og under hypotermi behandling (nedkjøling) på intensiven i Ålesund 5 okt 2010.

8 kommentarer:

 1. Huff, dere er tøffe som holder ut. En annen hadde falt sønder og sammen for lenge siden. Og det MÅ jo være barnehagen sitt ansvar, det er de som har ansvar for å se etter barna. Skulle man tro i allefall.

  Håper dere snart får noen svar.

  SvarSlett
 2. Betenkelig, tragisk, urettferdig , vondt.. ja, jeg finner vel ikke ord for å beskrive hva jeg tenker og føler når jeg leser dette. Ikke kan jeg skjønne hva de som henlegger saken og vurderer ulykkesforløpet tenker heller. Det er bare for dårlig... jeg blir tom for ord.

  SvarSlett
 3. Får vondt langt inni sjelen av dette! Jobber selv i barnehage, og er livredd for hoppetau og strikk. Dette er aktiviteter som bør og skal være kontrollert av voksne sammen med så mange små barn.
  Håper endelig at det ansvaret blir tildelt, og at rutiner på slike ting blir tatt grundig opp i ALLE barnehager!

  SvarSlett
 4. Tragisk..jeg har ikke ord..hvis barnehagen ikke er ansvarlig,hvem er da ansvarlig???? Jeg er målløs.

  SvarSlett
 5. Jeg blir målløs av å lese dette her, kan man si at en liten gutt var der på eget ansvar den dagen???? Hvor var de abrnehage ansatte? Stod de i klynge å pratet mens barna lekte?? Jeg har selv selv 3 små barn, hvorav 2 av de går i barnehagen....klarer ikke forestille meg hvordan dette har vært for dere :( Dere er sterke.....som nevnt over her, andre ville fallt sønder og sammen for lengst!!!!!!!

  SvarSlett
 6. Føler med dere,det er så urettferdig! Dere er fantastiske mennesker som får til så mye selv om systemene ser ut til jobbe mot dere noen ganger! Lykke til og håper rettferdigheten vil seire for skjønne Daniel og dere!

  Varme tanker fra Bente

  SvarSlett
 7. Ufattelig!! :-( Klem Cecilie

  SvarSlett
 8. ...det er så vondt å lese om alt dette. Både det Daniel har opplevd og hvor forferdelig det må ha vært for dere å se han slik. Og så at de klarer å henlegge en så alvorlig sak der hvor et barn nesten har dødd...det er utenfor min forstand! Jeg håper bare dere en dag får lukket denne saken med et utfall dere kan være fornøyd med..uansett om det aldri får gutten dere frisk igjen så bør det skje rettferdighet og det er helt klart barnehagen sitt ansvar. Hvis ikke bør alle vi som har barn i barnehagen ikke lenger føle oss trygge.

  Er der i landet lignende saker med barn som har fått alvorlige skader eller dødd? Hvordan har utfallet vært i disse sakene?

  SvarSlett