fredag 9. mars 2012

Signalkartlegging!

På initiativ fra habiliteringen hadde vi i går vårt andre signalkartleggings møte. Signalkartlegginga er viktig for at alle skal tolke Daniel sine signal i kommunikasjonen med oss, riktig, og på samme måte. Vi er mange i teamet rundt Daniel, og det er ingen selvfølge at alle tolker de signalene (lyder, ansiktsuttrykk, spasmer osv) han gir, likt. Ved å sette fokus på dette blir også alle som er rundt han mer obs på all kommunikasjon som foregår mellom Daniel og de rundt. Og vi forhindrer forhåpentligvis at Daniel slutter og gir oss de gode signala han gir oss, fordi alle tolker de ulikt. Det er også viktig å være obs på at Daniel kan reagere ulikt alt ettersom på hvilken arena han er. Hjemme svarer han kanskje fort "ja" eller "nei" på det vi spør om, mens han i barnehagen, der det skjer litt mer, kanskje trenger 10-20 sekunder på og svare.

På møta er vi foreldre, assistent, spesped, PPT, pedagogen på Daniel si avdeling, styrer på bhg og ergoterapeutene, fra habiliteringen er det ergoterapeuten og spesialpedagogen. Vi har tre avtalte møte og et oppsumeringsmøte der de anbefaler at flest mulig kommer, også andre som ikke har vært på signalkartleggingen.

Det er viktig at alle sier hvordan de tolker de ulike signala Daniel gir.
Vi tar utgangspunkt i Daniel sine ulike emosjoner;
Hvordan ser og høres Daniel ut når han er redd, skvetter, er sliten, er lei, er usikker/utrygg, er glad, har forventninge?
Hvordan tolker vi at Daniel er våken og mottagelig, at han er våken men ikke mottagelig for kontakt, hvordan skal vi hilse på Daniel?
Hva når Daniel hører noe interessant?
Hvordan sier Daniel ja, hvordan sier han nei, hvordan ber han om hjelp, hvordan han hviler, hvordan forflytning foregår, hvilke sittestillinger han har og hvordan Daniel velger.
Alle kommer med sine tanker om hvordan Daniel forteller alt dette til oss, og hva vi skal gjøre når han gir de signala.

All informasjon blir samlet i et oversiktlig kommunikasjonshefte som forteller hvordan Daniel kommuniserer i de ulike situasjonene, og hvordan vi skal kommunisere med han.Det skal også samles inn bilder av Daniel sine ulike uttrykk, hvilestilling og sittestilling. Et godt redskap for oss som jobber rundt han, og ikke minst nye som kommer inn i teamet. Informasjonen må selvsagt oppdateres fortløpende.

Jeg er veldig glad for at barnehabiliteringen tok dette initiativet. Kjempe nyttig og spennende for alle og gå gjennom Daniel sine signal, og ikke minst hvordan vi gir signal tilbake på best mulig måte. Og alle blir mer oppmerksom på hvordan man kommuniserer med han. Kommunikasjon er essensielt. Og Daniel trenger all den hjelpem han kan få slik han blir motivert til og fortsette og gi oss gode signal.


Daniel hilser på Aron på et bursdagselskap der mange var samlet.

StatPed vest har skrevet dette om signalkartlegging og kommunikasjonsbok.

4 kommentarer:

 1. syns dere er så utrolig flinke!!

  SvarSlett
 2. For et herlig bilde):)
  God helg til dere.
  Klem fra Anine:)

  SvarSlett
 3. Så fantastisk bra. Flotte tiltak for å hjelpe både Daniel og dere videre med kommunikasjonsutvilingen. :)

  Tenk så godt det vil bli for Daniel, når han klarer å formidle til alle de faste rundt han. Håper virkelig dette gir knallgode resultater og Daniel den ekstra given til å utvikle seg videre <3

  Kjempespennende er det.

  SvarSlett
 4. Så spennende - og kommunikasjon er jo så viktig. Håper også at dette gir gode resultat, klart Daniel vil bli mer ivrig på å formidle når han skjønner at dere skjønner :-) Masse lykke til. Og så ser jeg av bildet at han ikke har noe problem med å vise at han er glad :-) Som vanlig...
  Go'klem

  SvarSlett